sheet metal
Home | Library | Buyers' Guide | Sheet Metal Industry Ads | Support | Forum Home Page


Go Back   The Sheet Metal Shop > Sheet Metal Trade Test and Certification > Canadian Red Seal Exam

Canadian Red Seal Exam Talk about the test here.


Share This Forum!  
 
 
     

 

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #131  
Old 02-04-2011, 02:20 PM
cactassdupree cactassdupree is offline
Professional Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: Sunny Florida
Posts: 583
Thanks: 142
Thanked 51 Times in 45 Posts
Question ???? #5

Quote:
Originally Posted by lawrencee View Post
1.What is the correct included grinding angle for a jobber's steel drill bit?
A.109
B.112
C.118
D.121

2.Which colour of tungsten electrode is used to weld aluminium?
A.Red.
B.Green.
C.Yellow.
D.Blue.

3.What is used to prepare a joint on cold rolled iron for brazing?
A.Acid.
B.Degreaser.
C.Grinding disk.
D.Wire brush.

4.How should a 15-m wire rope be stored?
A.Coiled dry and hung on a hook in a dry area.
B.Wound dry on a reel and stored in a dry area.
C.Lubricated, coiled, and hung on a hook.
D.Lubricated and wound on a reel.

5.What is the minimum requirement to layout a pattern for a square-to-round on centre?
A.3/4 of the plan view.
B.1/4 of the plan view.
C.1/2 of the plan view.
D.Full plan view.

6.What is the net blank cut size for a 90 14-in. diameter seven-piece elbow, used in a material handling system?

A.33.18 in. 44 in.
B.44.24 in. 44 in.
C.55.29 in. 44 in.
D.64.50 in. 44 in.

7.If 24 gauge metal is 0.686 mm (0.027 in.) thick, approximately how much must be taken from the circumference of a round pipe to make a small end?
A.3/32 in.
B.1/8 in.
C.3/16 in.
D.7/32 in.

8.A top takeoff used in a residential heating system has an equivalent length of 40 ft. with a design static pressure loss of 0.08 in./wg. What is the resulting friction loss?
A.0.032 in./wg
B.0.32 in./wg
C.3.2 in./wg
D.32 in./wg

9.Which combination of materials will corrode the quickest due to electrolysis (or galvanic reaction)?
A.Aluminium and copper.
B.Steel and copper.
C.Nickel and copper.
D.Lead and copper.

10.To allow proper air movement, what diameter of round pipe is required for a kitchen exhaust fan to move 2 000 cfm at 1 500 fpm?
A.6 in.
B.8 in.
C.12 in.
D.16 in.

11.What is the maximum allowable leakage for a 12-in. diameter duct, 250 ft. long with a leakage allowance of 6 cfm per 100 sq. ft. in surface area?

A.11.78 cfm
B.47.12 cfm
C.49.78 cfm
D.53.12 cfm

12.How much material would be required to cover a 12-in. round five-piece 90 elbow with a full throat and covered with 2 in. insulation and a 3/4 in. lap on the circumference of each gore?
A.28 5/8 in. 51 in.
B.33 3/8 in. 44 3/4 in.
C.35 3/16 in. 44 3/4 in.
D.38 3/16 in. 51 in.

13.What is the unit cooling capacity of a 3 100 cfm roof top unit with an economizer and an enthalpy difference of 6.5 Btu/lb. between the mixture air and the supply air?
A.1.80 tons
B.2.50 tons
C.6.75 tons
D.7.50 tons

14.A register is to deliver 500 cfm at a velocity pressure of 0.0126 in./wg and an AK factor of 70%. What is the register area?
A.123.32 sq. in.
B.176.17 sq. in.
C.182.89 sq. in.
D.228.80 sq. in.

15.A fan is designed to deliver 10 500 cfm (4 955 l/s) through a terminal reheat system when turning at 1 253 rpm. What corrective action should be taken if the measured fan performance is 9 960 cfm (4 700 l/s) when turning at 1 253 rpm?
A.Decrease the motor pulley size.
B.Increase the fan pulley size.
C.Tighten the fan belts.
D.Increase the motor pulley size.

16.How much material is required to fabricate an open chute 30 in. wide, with sides 12 in. high, to convey dust a vertical distance of 6 ft. and a horizontal distance of 10 ft. 4 3/4 in.?
A.30 sq. ft.
B.54 sq. ft.
C.74 sq. ft.
D.84 sq. ft.

17.What is the resulting mixture temperature if an economizer is allowing 2 000 cfm of 35F air to mix with the return air 8 000 cfm and 75F?
A.45F
B.50F
C.60F
D.65F

18.Air at 25C (77F) is capable of holding 144 grains of moisture, but is only holding 92. What is the current relative humidity?
A.32%
B.41%
C.64%
D.80%

19.What is the minimum number of support hangers required for installing roof gutters on a roof that measures 100 ft. in length?
A.23
B.26
C.30
D.34

20.What is the amount of fall when installing 45 ft. of gutter with a ratio of 1/8 in. per 10 ft.?
A.1/8 in.
B.3/8 in.
C.1/2 in.
D.9/16 in.



1.C
2.B
3.B
4.D
5.B
6.C
7.C
8.A
9.A
10.D
11.B
12.A
13.D
14.D
15.D
16.B
17.D
18.C
19.D
20.D
Don't ya'll need to know the height of the sq/rd in order to find the true lengths?? dupree
I just started skimming the questions and this one hit me like a brick. If this is what you have to put up with as a test it's no wonder there are about 20 pages about the "Red Seal" Test. I could be way off but would someone please let me in on it.
Reply With Quote
  #132  
Old 02-05-2011, 05:14 AM
lawrencee lawrencee is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: st.john's
Posts: 28
Thanks: 1
Thanked 17 Times in 8 Posts
Default

when your making a square to round on center you only need 1/4 of the pattern to lay out the fitting because all four sides are the same.... everything else comes from this and as for the true lengths you can make your height what ever you want......as for a square to round straight one side you need a half pattern and for a square to round with round in one of the corners you would have to use a full view and lay out all 4 sides separate.
Reply With Quote
  #133  
Old 02-05-2011, 05:17 AM
lawrencee lawrencee is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: st.john's
Posts: 28
Thanks: 1
Thanked 17 Times in 8 Posts
Default

and just so you know these are practice questions right from the red seal web site and i have another 83 questions that were actually on my exam if anyone was wondering what types of questions were on it.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to lawrencee For This Useful Post:
cactassdupree (02-05-2011)
  #134  
Old 02-05-2011, 02:52 PM
cactassdupree cactassdupree is offline
Professional Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: Sunny Florida
Posts: 583
Thanks: 142
Thanked 51 Times in 45 Posts
Wink plan view

Quote:
Originally Posted by lawrencee View Post
when your making a square to round on center you only need 1/4 of the pattern to lay out the fitting because all four sides are the same.... everything else comes from this and as for the true lengths you can make your height what ever you want......as for a square to round straight one side you need a half pattern and for a square to round with round in one of the corners you would have to use a full view and lay out all 4 sides separate.
My point was that if you don't have a height you can't find the true length. I believe you need more than the info given. Just another opinion. I'll look more into the questions later. Please keep sending them they are very helpful and informative. Dupree
Reply With Quote
  #135  
Old 02-05-2011, 03:58 PM
lawrencee lawrencee is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: st.john's
Posts: 28
Thanks: 1
Thanked 17 Times in 8 Posts
Default

ya i knew what you were talking about but that's not what the question was asking it was talking about when drawing a square to round on center how much of the fitting do you have to draw? and the answer is definitely a quarter patter i spent the first 4 years of my apprenticeship on the bench and made these all the time
Reply With Quote
  #136  
Old 02-05-2011, 04:17 PM
Rob's Avatar
Rob Rob is offline
 
Join Date: Jun 2008
Location: Ottawa Valley, Eastern Ontario, Canada
Posts: 434
Thanks: 38
Thanked 66 Times in 49 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by cactassdupree View Post
Don't ya'll need to know the height of the sq/rd in order to find the true lengths?? dupree
I just started skimming the questions and this one hit me like a brick. If this is what you have to put up with as a test it's no wonder there are about 20 pages about the "Red Seal" Test. I could be way off but would someone please let me in on it.
These questions can be tricky.
They're not looking for the complete layout; the question only addresses the 'plan view' portion of the layout.
Reply With Quote
  #137  
Old 02-06-2011, 09:54 AM
cactassdupree cactassdupree is offline
Professional Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: Sunny Florida
Posts: 583
Thanks: 142
Thanked 51 Times in 45 Posts
Wink Minimum ???

Quote:
Originally Posted by Dad View Post
These questions can be tricky.
They're not looking for the complete layout; the question only addresses the 'plan view' portion of the layout.
First of all i don't want to get into a "P"in match about this #5 question. What is the MINMUM REQUIRMENT to layout a pattern for a sq/rd with a center taper? I know you only need 1/4 of the plan view, but to layout a pattern you need the height too. The test isn't tricky it's faulty. peace dupree
Reply With Quote
  #138  
Old 02-06-2011, 02:49 PM
lawrencee lawrencee is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: st.john's
Posts: 28
Thanks: 1
Thanked 17 Times in 8 Posts
Default

lol you also need the size of the round and the square but they aren't asking for that they are saying out of these 4 answers what one is what you need ......lol your lookin way to far into this
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to lawrencee For This Useful Post:
jyoung (03-14-2014)
  #139  
Old 02-06-2011, 08:29 PM
cactassdupree cactassdupree is offline
Professional Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: Sunny Florida
Posts: 583
Thanks: 142
Thanked 51 Times in 45 Posts
Wink U

Quote:
Originally Posted by lawrencee View Post
lol you also need the size of the round and the square but they aren't asking for that they are saying out of these 4 answers what one is what you need ......lol your lookin way to far into this
If U have the 1/4 plan U would have this info. dupree

That's Y i said the test is faulty.

Last edited by cactassdupree; 02-06-2011 at 08:32 PM. Reason: P.S.
Reply With Quote
  #140  
Old 02-07-2011, 03:19 PM
Rob's Avatar
Rob Rob is offline
 
Join Date: Jun 2008
Location: Ottawa Valley, Eastern Ontario, Canada
Posts: 434
Thanks: 38
Thanked 66 Times in 49 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by cactassdupree View Post
First of all i don't want to get into a "P"in match about this #5 question. What is the MINMUM REQUIRMENT to layout a pattern for a sq/rd with a center taper? I know you only need 1/4 of the plan view, but to layout a pattern you need the height too. The test isn't tricky it's faulty. peace dupree
OK, you're right, the question is poorly worded.
However, I think that a person who is writing his journeyman's exam, after a 5 year apprenticeship and 3 rounds of college, would get the drift.
Reply With Quote
Reply

Tags
canadian red seal, exam

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


production products inc. ShopRPMachine
Show Your Banner Here?


All times are GMT -6. The time now is 04:47 AM.

Forum Supporters
production products inc.
ShopRPMachine
Any Industry Business
Can Display a Company Banner!
Click Here for Details

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.